El primer pas que podeu fer és explicar la vostra situació a altres persones i demanar ajuda, obtenir suport familar o per part de amistats es molt important en aquesta fase, perquè així teniu algú a qui recolzar-vos. Si no teniu algú amb qui confiar, els serveis socials poden ajudar-vos.
És comú que tingueu por de la situació, sentir que encara el voleu i pensar que denunciar-ho no és la millor opció. Sovint busquem raons per justificar-lo, però aquestes raons són falses, us poden confondre i provocar més dolor.
Quan una parella es propensa a ser violenta, el millor que podeu fer és allunyar-vos, perquè això us provocarà un dany físic o psicològic que a la llarga tindrà grans conseqüències. Així mateix, cal afegir, que si teniu fills, el que heu de fer per a la vostra salut física i mental es separar-vos de l’agressor.
Si la vostra parella us tracta malament i fa servir la violència, sempre viureu amb la temor de que us fagi mal, per això, encara que us costi fer el pas i us provoqui temor deixar-lo, amb el suport dels vostres éssers estimats i dels professionals especialitzats aconseguireu trencar amb el cercle de maltractament.
En aquest sentit, hi ha tota una sèrie de recursos i professionals amb l’únic objectiu d’ajudar-vos en tot el possible i millorar els mecanismes de protecció, seguretat i assistència.
Per això, us recordem que no esteu sola i us podreu adreçar a qualsevol dels recursos dels quals disposeu a la comarca del Baix Empordà:
- Al Servei d’Informació i Atenció a les dones del Baix Empordà (SIAD): és un servei destinat a donar informació, assessorament i orientació a les dones de la comarca. Així mateix, es com una primera porta que us ajudarà a resoldre les vostres preocupacions i a promoure els canvis socials que us permetin gaudir i exercir els vostres drets en llibertat i sense discriminacions. El SIAD del Consell Comarcal del Baix Empordà és un servei específic creat pel Consell Comarcal amb el suport de l’Institut Català de les Dones. Us podeu posar en contacte amb aquest servei a través del telèfon 972 64 23 10 o del correu siad@baixemporda.cat
- Serveis Socials del Baix Empordà amb les àrees bàsiques de La Bisbal d’Empordà (972 64 55 43), Palafrugell (telèfon ) i Sant Feliu de Guíxols (telèfon). Aquest servei us acomapanyarà i orientarà en la vostra situació personal, i us informarà sobre els diferents recursos dels quals podeu disposar. L’Àrea d’atenció a les famílies està format per un equip de psicòlogues que en l’etapa de recuperació us donaran suport psicològic i emocional en tot el vostre procés. Podeu contactar a través dels telèfons indicats i mitjançant el correu electrònic serveissocials@baixemporda.cat indicant nom, telèfon de contacte i municipi de residència.
- Mossos d’Esquadra: On podreu resoldre dubtes, rebre orientació, conèixer les eines i els drets que teniu, i com a pas previ, en cas necessari, interposar una denúncia policial. Podeu trucar a la Comissaria de La Bisbal d’Empordà al 972 54 18 85 o a la Comissaria de Sant Feliu de Guíxols al 972 18 23 80.
- Hospital de Palamós: derivació, informació i orientació amb la dona i els fills/es i altres persones dependents, si n’hi hagués; i en cas necessari realització d’un part de lesions amb l’informe mèdic corresponent. Podeu trucar al 972 60 01 60 i/o adreçar-se al Carrer Hospital, 36, 17230 Palamós, en cas d’urgència o qualsevol lesió.
- Jutjats: us atendràn per a interposar denúncies, ordres d’allunyament i assessorament legal. Per a posar-vos en contacte amb el Jutjat de la Bisbal d’Empordà podeu trucar al 972 94 62 00, amb el de Palamós 972 31 44 28 i per últim. Les dones tenen dret a rebre assessorament legal dins de les primeres 24h de forma gratuita amb un advocat/a d’ofici, especialitzat en l’àmbit de violència masclista. Es important disposar d’aquest professional abans d’interposar la denúncia i sol·licitar-ho en els jutjats o mossos d’esquadra.
Tanmateix, si no us voleu dirigir amb els vostres recursos de proximitat, alternativament, us podeu posar en contacte amb el servei d’atenció permanent del 900 900 120 contra la violència masclista. És gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia. S’hi pot accedir per telèfon i correu electrònic, i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d’informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d’assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.
La línia 900 900 120 també actua en els casos d’activació del Servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista (24h / 365 dies a l’any). Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, si és necessari. Si vosté accediu al servei podreu expressar-vos en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès.
Tanmateix el servei de canal de Whatsapp gestionat pels Mossos d’Esquadra ofereix informació i assesorament policial a la víctima o potencial víctima de violència masclista.
Amb el número 601 00 11 22 es podrà contactar amb els mossos per rebre assessorament policial i resoldre dubtes i preguntes. Aquest canal no és una eina per gestionar incidències o emergències i en cap cas substitueix el telèfon d’emergències 112. La creació d’aquest recurs ha de facilitar a les dones conèixer les eines de què disposen, els drets que les assisteixen i com a pas previ, en cas necessari, a la denúncia policial.
El servei ha de servir perquè les víctimes, o qualsevol persona que cregui ser víctima, pugui informar per identificar el problema i informar-se de les passes que ha de donar. També el poden utilitzar persones de l’entorn de la víctima amb la mateixa voluntat: rebre assessorament i informació policial. En cap cas aquest nou servei substitueix al 112 ni a la denúncia policial.